Centre strategice de colectare, procesare si distributie legume-fructe -Proiect si Solutii de inginerie tehnologica-

/**/

Catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

in atentia domnului Ministru Daniel Constantin,

Stimate domnule Ministru, am inteles din declaratia domniei voastre ca in noiembrie Ministerul Agriculturii va deschide prin Programul National de Dezvoltare Rurala o noua sesiune de primiri de proiecte pentru fermierii care vor dori sa isi construiasca depozite de colectare legume-fructe.

Masura este bine gandita, necesara si oportuna pentru promovarea produselor horticole romanesti in marele centre comerciale dar si pentru micii distribuitori.

Masura in sine are un important rol strategic in asigurarea securitatii alimentare in sezon si in extrasezon.

Sunt de parere ca o asemenea activitate de colectare si distributie a legumelor si a fructelor numai in stare proaspata nu este viabila economic din cauza ca circa 20% din legumele si fructele recoltate si aduse de producatori spre vanzare la depozitele de colectare nu au aspect comercial pentru a fi consumate ca atare, insa nici nu pot fi aruncate la groapa de gunoi pentru a falimenta producatorul.

Aceste legume pot fi colectate si conservate pentru a fi industrializate prin deshidratare-uscare sau prin fierbere-coacere (gem, magiun, marmelada, tocana de legume, zacusca, etc.), in acest fel creste valoarea adaugata cu mult peste ce-a obtinuta din produsele horticole (legume si fructe)de calitate superioara vandute in stare naturala.

In acest scop eu va propun, domnule Ministru, sa realizam "Centre Integrate de Colectare, Procesare Conservare Complementara si Distributie a Legumelor si Fructelor" (vezi un model de capacitate, desenat, anexat), pentru piata interna si export cu rol accentuat strategic care sa completeze Rezervele Statului.

Asemenea centre integrate amplasate la marginea oraselor trebuie sa garanteze fermierilor si mai ales micilor producatori (fiind vorba de multa munca) un loc sigur de valorificare integrala a legumelor si fructelor produse in camp pe baza de contract si sa garanteze aprovizionarea ritmica a oraselor in tot timpul anului cu legume si fructe romanesti.

Sunt de parere (vezi www.uscatoare.ro) ca finantarea acestor proiecte care urmeaza sa stimuleze productia de legume si fructe trebuie sa fie una deschisa pentru toti investitorii care doresc sa investeasca in acest domeniu si nu restrictionata la fermieri.

Fermierii si micii detinatori de terenuri trebuie sa fie beneficiarii acestor centre in calitatea lor de producari.

Un asemenea centru integrat va trebui  sa cuprinda :

  1. activitatea de conservare prin frig in atmosfera controlata care cuprinde operatii de sortare, calibrare, incarcarea si depozitarea boxpaletilor in celulele de frig pentru conservarea propriu-zisa. Dupa conservare urmeaza operatiile de pregatire pentru piata : prespalare, spalare, curatare, depelare, sotare si depozitare in lazi de carton sau baxuri de 10 - 15 kg pentru livrare. Legumele care sunt cerute ca semifabricat in stare proaspata si cele care nu au aspect comercial pentru a fi livrate intregi, de exemplu morcov, telina, rosii, castraveti sunt trimise spre operatia de taiat in forme diferite (vezi desen anexat) ca semifabricat si ambalate in pungi transparente sau caserole sub forma de taitei, fidea, cubulete, rondele pentru salate de cruditati sau ca amestec in stare proaspata pentru mancaruri de legume si ciorbe, etc.
  2. activitatea de conservare prin deshidratare – uscare
    • legumele in exces pentru piata, dar si cele lipsite de aspect comercial sunt taiate in forme diferite (taitei, fidea, rondele, placute, cubulete, etc.) ca semifabricat, blansate si deshidratate pentru a fi conservate si consumate in extrasezon sub forma deshidratata pentru aceeasi destinatie ca si semifabricatele in stare proaspata.
    • la deshidratare se trimit plantele condimentare si aromatice pentru obtinerea produselor macinate de tip Knorr, Vegeta sau Delikat pentru autoconsum tehnologic gustativ la produsele realizate prin fierbere-coacere (zacusca, tocana de legume, etc.) si partial ambalate in pungi sau plicuri pentru comercializare.
    • fructele in exces pentru piata : prune, cirese, visine, mere, pere, piersici, caise intregi si cele fara aspect comercial sunt taiate in forme diferite (taitei, fidea, cubulete, rondele, placute, etc.), blansate, deshidratate pentru a fi conservate si consumate in timp sub forma deshidratata si ambalate in pungi pentru cofetarii (tarte cu fructe) si patiserii (placinta sau strudel cu mere), pentru compot sau macinate pentru hrana la copii mici sau varstnici dupa ce in prealabil au fost umectate sau pentru prepararea bauturilor sub forma de Nectar si infuzie pentru ceaiuri
  3. activitatea de conservare prin fierbere–coacere suc (ambalat in sticle sau cutii), bulion sau pasta de tomate (ambalate in borcane sau in plic si punga in stare deshidratata), gem, magiun, marmelada, tocana de legume, zacusca (ambalate in borcane, casolete sau in plic si in punga in stare deshidratata), etc.
  4. activitatea de conservare suc prin pasteurizare extras din legume, fructe prin centrifugare recuperat din legumele si fructele prelucrate la activitatea de deshidratare-uscare si la activitatea de fierbere-coacere.
  5. activitatea de conservare in extracte, esente si tincturi din plante condimentare si aromatice, legume, fructe (coaja, casuta seminala, seminte, frunze, etc.) pentru autoconsum tehnologic ca adaosuri gustative la productia de zacusca, tocana de legume, gem, etc. si comercializare.

Oricare dintre activitatile de mai sus pot face obiectul unei capacitati de productie de sine statatoare specializata sau a unui proiect integrat multifunctional cu valorificarea integrala a materiei prime (legume, fructe, ciuperci, plante) care sa cuprinda 2, 3, 4 sau 5 dintre aceste activitati complementare avand avantajul ca pentru pregatirea semifabricatelor pentru toate cele 5 activitati se folosesc aceleasi utilaje.

Este de precizat ca oricare dintre aceste activitati luata separat este mai putin eficienta decat 2, 3 sau 4 asemenea activitati cu functionare integrata.

In acest fel produsele care dupa sortare si calibrare nu corespund din punct de vedere al aspectului comercial (culoare, forma, dimensiuni, defecte fizice, etc.) precum si cele necorespunzatoare rezultate dupa conservarea prin frig in atmosfera controlata pot fi de exemplu indreptate spre activitatea de deshidratare, iar care nu corespund calitativ nici pentru deshidratare pot fi valorificate prin fierbere-coacere sau ca extracte.

Domnule Ministru, trebuie sa avem in vedere ca atunci cand urmeaza sa fie livrate, cum ar fi de exemplu : morcov, telina, patrunjel, pastranac, etc., trebuiesc supuse catorva operatii tehnologice de igienizare sanitar-veterinara : prespalare, spalare, curatare, depelare, toaletizare ca produse intregi. Pentru produsele necorespunzatoare din punct de vedere al aspectului comercial, procesul tehnologic poate continua cu operatia de taiat in forme diferite (taitei, cubulete, rondele, placute, etc.) ca semifabricat pentru a fi livrat la consum in stare proaspata, in categoria carora pe langa morcov, pastranac, telina, patrunjel, etc., intra varza fasii si rosiile rondele sau cubulete ambalate in caserole sau pungi transparente pentru comercializare ca semifabricat in magazine dar si in pietele orasenesti.

O alta parte din semifabricatele de legume sau fructe care corespunde pentru a fi deshidratata-uscata este directionata pe flux spre camerele de deshidratare-uscare.

Semifabricatele de legume sau fructe care nu corespund pentru a fi deshidratate sunt directionate spre operatia de fierbere-coacere in cazane duplicat cu mixer si control automat al regimului de fabricatie.

Domnule Ministru, astfel de exemplu un distribuitor cu amanuntul de legume, fructe va avea posibilitatea sa se aprovizioneze de la centrele integrate cu legume, fructe in stare proaspata spalate, curatate, cu legume, fructe taiate in forme diferite, cu legume, fructe conservate prin deshidratare-uscare care la nevoie atunci cand sunt utilizate pot fi rehidratate revenind astfel la forma, aspectul si dimensiunile initiale sau legume, fructe conservate prin fierbere-coacere, cum ar fi : zacusca, tocana de legume, gem, magiun, marmelada, dulceata, etc., ambalate in borcane, caserole sau deshidratate in pungi.

Legumele si fructele intregi sau sub forma de semifabricat care nu au fost absorbite de piata in timp util in stare proaspata sunt trimise pe flux pe linia de deshidratare-uscare sau pe linia de fierbere-coacere dupa ce in prealabil s-a recuperat prin centrifugare surplusul de suc din pulpa legumelor si fructelor.

Frunzele, semintele, cotoarele, cojile sunt directionate spre operatia de extractie la extractor.

Prelucrarea integrata elimina prin industrializare complementara refuzurile pentru furnizori (legumicultori) a legumelor si fructelor fara aspect comercial pentru a fi consumate ca atare si ca urmare gradul de valorificare prin integrare este de 100%, iar valoarea adaugata creste cu peste 220%.

Prin prelucrare cu mijloacele ingineriei tehnologice inventive putem regla piata fara pierderi si astfel legumele si fructele in surpuls sau cele de calitate inferioara devin mai profitabile si mai sanatoase in consum decat aceleasi produse de calitate superioara livrate si consumate in stare naturala.

Prin conservare legumele si fructele capata noi si multiple modalitati de utilizare, de exemplu : marul fara aspect comercial cu pret redus taiat sub forma de taitei si conservat prin deshidratare poate fi utilizat in timp pentru produsele de cofetarie si patiserie (placinta sau strudel cu mere), pentru compot. Daca este macinat acelasi mar deshidratat poate fi utilizat ca hrana pentru copii si batrani prin umectare, ca preparat pentru nectar sau pentru ceai.

Daca noi romanii vom construi asemenea centre integrate sunt convins ca productia autohtona de legume si fructe ar putea creste corespunzator cantitatilor posibil de depozitat, distribuit si prelucrat in aceste capacitati complementare de productie .

Mai mult aceste activitati integrate, in scopul valorificarii superioare a legumelor, fructelor si a reducerii cheltuielilor de proiectare si executie, MIRACO le poate proiecta si tipiza in 2-3 variante de capacitate si apoi refolosite de toti beneficiarii eligibili cu mici adaptari la teren.

In lume toate proiectele cu aceeasi destinatie cum ar fi spitale, scoli sau spatii comerciale, vezi constructiile de tip MC Donald au o arhitectura si o structura construtiva tipizate, sunt dotate cu utilaje si aparatura tipizate, cu mobilier tipizat si aparent si cu personal de servire tipizat dupa cum servesc si sunt imbracati atat in Bucuresti cat si in Seul sau in Madrid.

Avand in vedere ca acum si in viitor la sfatul medicilor nutritionisti se consuma si se vor consuma tot mai multe legume si fructe si cerintele de produse conservate prin cele 4 metode sunt tot mai mari, Romania cu tehnologia si instalatiile inventive de care dispune ar putea produce pentru consum intern si export in aceste centre integrate cantitati de produse cu o valoare anuala in expresie PIB mai mare decat PIB-ul realizat de uzinele Dacia si Ford la un loc.

Pentru aceasta este nevoie ca aceste capacitati de depozitare si distributie sa fie completate cu activitati si capacitati complementare de valorificare si conservare sub diverse forme a legumelor si fructelor.

Domnule Ministru, MIRACO SRL (www.uscatoare.ro) are cele mai performante utilaje si instalatii brevetate in domeniu cu solutii tehnice mult peste nivelul cunoasterii mondiale cu un consum energetic de 8 ori mai mic si corespunzator reducerea poluarii, tehnologii de produs inventiv elaborate, regimuri de uscare si procedee de fierbere-coacere performante, retete noi si traditionale de fabricatie astfel incat Romania ar deveni fara concurenta cea mai importanta tara producatoare de legume si fructe deshidratate si conservate integral pe plan european.

Se stie ca deshidratarea-uscarea legumelor si a fructelor prin eliminarea apei coloidale este cel mai sanatos mod de conservare a proprietatilor organoleptice pe termen lung, are avantajul ca reduce greutatea produsului de 8 ori si volumul de 2 ori, iar la varza taiata sub forma de fasii de 17 ori (din 17 kg de varza rezulta 1 kg de varza deshidratata, care prin rehidratare reprezinta echivalentul a 15 kg de varza), iar intr-o economie globalizata reducerea greutatii la transport de 8 ori, respectiv de 17 ori reprezinta un avantaj comparativ concurential hotarator.

Domnule Ministru, asa cum Olanda este cel mai important producator de flori de sera sau camp tot asa si Romania, care dispune de cele mai performante uscatoare din lume, poate deveni cel mai important producator de legume si fructe deshidratate (vezi www.uscatoare.ro Necesitatea si oportunitatea deshidratarii legumelor si fructelor).

Daca pe langa aceste centre vom alatura sere pentru producerea rasadurilor (pentru anumite legume cu randament ridicat la prelucrare) distribuite detinatorilor de teren din zona pe baza de contract eficienta acestor centre ar fi si mai mare.

Mentionez ca prelucrarea si conservarea complementara integrata a legumelor si fructelor (prin deshidratare-uscare, fierbere–coacere, frig) este cea mai profitabila activitate dintre toate ramurile industriei alimentare.

V-am anexat cateva exemple din Proiecte de Inginerie Tehnologica tipizate ca model pentru capacitati de productie complementara pentru conservarea integrata si integrala a legumelor si a fructelor.

Pe aceste capacitati am inscris si sunt prezentati principali Indici si indicatori economici estimati.

Click pe poza de mai jos pentru Centre strategice de colectare, procesare si distributie legume-fructe -Proiect si Solutii de inginerie tehnologica- in format PDF

Scrisoare Ministrul Agriculturii...._Page_1

Back to Top